Tractor rijden (26 oktober 2008)
Vandaag was het tijd voor een nieuwe ervaring voor mij: ik mocht een tractor weg brengen. Voor de eerste keer.
Zoals gewoonlijk als ik weer een geheel nieuw soort voertuig ga rijden, kreeg ik eerst wat uitleg en mocht ik een oefenrondje rijden.
Ik kwam er al snel achter, dat het weer net even wat anders was dan ik gewend was, hoewel het basisprincipe (gas, remmen, schakelen, sturen en richting aangeven, maar vooral: kijken en anticiperen) natuurlijk hetzelfde is.
Ook kwam ik erachter, dat sommige automobilisten liever overlijden ten gevolge van een verkeersongeval, dan dat ze vijf minuten te laat komen op een afspraak. Nou ja, dat wist ik natuurlijk eigenlijk al langer, dat sommigen rare inhaalmanoevres maken valt op bij ieder voertuig dat langzamer optrekt dan de automobilist in kwestie, inbegrepen de trekker oplegger combinatie van bijna 20 meter, die nog even net voor een bocht ingehaald moet worden. Enfin, ik wijd weer te ver uit.
Omdat je je met een tractor nu eenmaal langzamer voortbeweegt dan met andere voertuigen en dientengevolge de reis langer duurt, had ik voldoende tijd om het fenomeen tractor eens te overdenken.
Eigenlijk is elk gevoel van snelheid daar hoog in de cabine weg: het maakt voor je gevoel op de weg niet uit of je nu 25 (de maximum toegestane snelheid) of 50 (dat rijden de tegenwoordige tractoren) rijdt.
Het is ongelofelijk dat iemand van 16 zonder rijbewijs of rij-ervaring hier een aanhanger van 3 meter breed achter mag hangen en zo met een totaalgewicht van een slordige 50.000 kilo onderweg mag zijn!
Waarom wil de huidige minister van verkeer en waterstaat geen nieuwe wetgeving invoeren? Een rijbewijs voor de tractor zou absoluut geen gek idee zijn! En misschien kan de maximumsnelheid dan gelijk omhoog naar 40 kilometer per uur? Dan kun je de voertuigen en hun aanhangers (die nu vaak qua assen en remmen zijn ingericht op het rijden met een snelheid van 25 km/h, terwijl het in de praktijk veel sneller gaat) inrichten en keuren op deze hogere maximumsnelheid, die in de praktijk meestal gedoogd wordt.
Dat is in de ons omringende landen al praktijk en het blijkt duidelijker voor de betrokkenen, veiliger op de weg en het lokt minder inhaalmanoevres uit.