HOMEPAGE

PLANOLOGIE

RECHTSWETENSCHAP

CHAUFFEUR

POLITIEK

EERSTE HULP

AUTOBROCHURES

REIZEN

FOTOGRAFIE

SCHRIJVEN
Blog: Voedselbank
Blog: Mistachterlicht
Blog: Tractor rijden

AGENDA

 

Mistachterlicht (4 november 2008)

Vandaag was het weer een beetje mistig in ons land en meteen kwam het verkeer weer gierend tot stilstand, zoals eigenlijk elke keer het geval is in dit land als het weertype niet ideaal is. Het zal te maken hebben met de beperkte wegcapaciteit in Nederland, maar feit is ook dat de gemiddelde Nederlander erg asociaal en zonder gehinderd te worden door enige vorm van verkeersinzicht rijdt. Vandaar dat hier ondanks hele ritscampagnes nog altijd kilometers files staan op plaatsen waar een weg met drie rijstroken versmalt naar twee rijstroken, terwijl dat in Duitsland alleen het geval is als er teveel gele kentekenplaten op de weg zitten.

Maar goed, vandaag ging het over de mist. Voor vele Nederlanders is het optreden van dat fenomeen reden om maar meteen het mistlicht aan te zetten. En aan de voorzijde kan ik dat dan nog begrijpen, maar het mistachterlicht is ronduit irritant en mag dan ook pas aan gezet worden als het zicht door mist (en dus niet door hevige regen, zoals voor de mistvoorlichten wel geldt) beperkt wordt tot minder dan 50 meter (RVV 1990, art. 34).
Dat wil zeggen, dat het mistachterlicht alleen gebruikt mag worden als je bijna letterlijk geen hand voor ogen meer ziet en zover was het vandaag op de meeste plaatsen bij lange na niet. Toch reed vanochtend op de A73 zo'n kwart van alle automobilisten met het mistachterlicht aan. En het allerergste is, dat volgende week zo'n tien procent van deze automobilisten nog altijd met het mistachterlicht aan rijdt, omdat ze niet in de gaten hebben dat het nog brandt, in weerwil van het verklikkerlampje op het dashbord.

Aan de andere kant waren er ook automobilisten die het te veel moeite schenen te vinden om ook maar enige vorm van verlichting aan te zetten, terwijl dat toch verplicht is bij nacht en bij dag, indien het zicht ernstig wordt belemmerd (RVV 1990, art. 32). Bij mist is het van belang om op te vallen voor medeweggebruikers en ook al heb je zelf het idee dat je zelf voldoende ziet om het niet voeren van verlichting te rechtvaardigen, je valt echt veel eerder op als je je verlichting aan hebt. Maar het moet dus ook niet overdreven worden, door te pas en te onpas (dus als de ‘normale' verlichting nog genoeg op valt) het mistachterlicht al aan te zetten.

Het rode mistachterlicht is namelijk erg verblindend en werkt op mij dan ook als een rode lap op een stier. Dus mocht U een dezer dagen een automobilist achter U hebben, die op Uw bumper kleeft, uit alle macht probeert U rechts in te halen en die met zijn groot licht aan het seinen is, hoeft U niet aan de kant te gaan. Doe gewoon even Uw mistachterlicht uit!